Kennis & informatie

Leraren

Aikido Nederland biedt leraren en mentoren opleidingen aan. Leraren bij de aangesloten dojo’s van Aikido Nederland zijn rijkserkend (NOC*NSF) opgeleid. Plus in het bezit van een geldig Sport EHBO-certificaat.

Ga voor meer informatie over de opleidingen en voor inschrijving naar de website: Aikido Academie.

Aikido Nederland biedt op 3 verschillende niveau’s opleidingen voor leraren en mentoren aan. Na het behalen van een opleiding ben je rijkserkend leraar op niveau 2 of 3 of mentor op niveau 4.

Bekijk de Aikido Academie website voor meer informatie en inschrijving.

Heb je een opleiding afgerond? Dan kun je een na- of bijscholing volgen om je kennis en vaardigheden te verdiepen en te verbreden. Bekijk agenda

Verklaring Omtrent het Gedrag is gewenst als je lessen geeft. Deze kan via je vereniging gratis aangevragen bij GratisVOG.

Iedere Aikidoka krijgt weleens met blessures of ongevallen te maken, op de mat of daarbuiten. Wanneer iemand een blessure oploopt, is het belangrijk om specifieke kennis te hebben van EHBO aan sporters. Je weet dan namelijk wat je moet doen om erger te voorkomen. 

Aikido Nederland biedt een cursus Sport EHBO aan binnen de opleiding niv. 2 en 3. Een jaarlijkse herhaling wordt vaak binnen een dojo of samen met andere dojo’s georganiseerd.

Er kan altijd iets gebeuren tijdens een Aikido-les. Dan is het fijn dat je als leraar verzekerd bent. Aikido Nederland heeft een collectieve verzekering voor opgeleide (assistent)-leraren.

De verzekeringspolissen zijn hier in te zien.

 • Aikido Academie voor meer informatie, inschrijving, agenda en meer.
 • VOG Meer informatie over Verklaring Omtrent het Gedrag.
 • GratisVOG –  gratis VOG aanvragen.

Dojo

Een dojo hebben is leuk, maar er zijn ook veel regelzaken waar je rekening mee moet houden. Zoals de ruimte, matten, materialen etc. Dan hebben we het nog niet gehad over het werven van deelnemers.

Aikido Nederland wil dojo’s daarbij ondersteunen. Er zijn o.a. templates beschikbaar voor diverse (aanvraag)documenten en een stappenplan voor ledenwerving.

Aikido Nederland verzorgd jaarlijks een aantal bijscholingen voor leraren die de opleiding hebben gedaan. Daarnaast worden er door het NOC*NSF opleidingen aangeboden ter ondersteuning. Deze gaan o.a. over ledenwerving, jongeren lessen verzorgen, sociale veiligheid. Op de website Sportopleidingen.nl worden verschillende opleidingen en cursussen aangeboden.

Aikido Nederland heeft een hoeveelheid matten in eigen beheer. Deze kunnen worden geleend voor stages of voor het starten van een dojo, onder de voorwaarde dat de matten beschikbaar blijven voor evenementen van Aikido Nederland. Vragen hierover kan je stellen via info@aikidonederland.nl

Een veilige trainingsruimte (dojo) is zeer belangrijk. Je maakt daarover goede afspraken met (ass.) leraren en vrijwilligers. Daarnaast is het advies dat leraren en vrijwilligers in het bezit zijn van een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag), zeker in het geval wanneer er lessen gegeven worden aan kinderen en minderjarigen.

Ook is het goed om binnen de dojo een VertrouwensContactPersoon (VCP) te hebben waar mensen hun verhaal kwijt kunnen of iets wat hen opvalt kunnen melden. Heb je in de dojo geen VertrouwensContactPersoon? Dan kun je altijd terug vallen op de VCP van Aikido Nederland. Zie voor meer informatie de pagina contact.

Er kan altijd iets gebeuren tijdens een Aikido-les. Dan is het fijn dat je als leraar verzekerd bent. Aikido Nederland heeft een collectieve verzekering voor opgeleide (assistent)-leraren. 
De verzekeringspolissen zijn hier in te zien.

Aikido Nederland beschikt over een ALeDIs administratief programma, waar dojo’s ledeninformatie in kunnen verwerken.

Meer over AiLediS

We hebben allemaal te maken met de AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Aikido Nederland heeft voorbeelden die je als dojo kan gebruiken.
(beschikbaar medio 2022)

De Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR) is vanaf 1 juli 2021 ingegaan.

Leden van Aikido Nederland, bestuursleden en andere vrijwilligers, kunnen gebruik maken van een online stappenplan die je langs alle eisen van de WBTR leidt. Daarnaast krijg je de juridische ondersteuning die het WBTR-platform biedt. Door gebruik te maken van dit platform, kun je zonder externe juridische adviseurs de statuten wijzigingen, vormgeven en in een concept voorbereiden. Hiermee bespaar je veel tijd. Let op: voor de uiteindelijke (en verplichte) statuten wijziging, moet je wel langs bij een notaris. Dit is mogelijk tegen minder kosten, dan wanneer je direct naar de notaris was gestapt.

Korting
Als lid van Aikido Nederland krijg je 60 % korting op het jaarbedrag van € 240,-. Het lidmaatschap is geldig voor een jaar en je kan tot een maand voor de einddatum opzeggen.

Link naar het platform WBTR.nl

Lees meer (voor AbN-bestuursleden en vrijwilligers) >

In MijnAikido kan je dojo gegevens aanpassen die bij “Vindt een dojo” worden gebruikt, zoals geef je kinder lessen of lessen aan ouderen.
Er zullen ook documenten zijn te downloaden die je kunt gebruiken voor bv ledenwerving.
(beschikbaar medio 2022)

Sportopleidingen.nl – Verschillende opleidingen ter ondersteuning.
VOGVerklaring Omtrent het Gedrag aanvragen.
GratisVOG –  gratis VOG aanvragen.

Mentoren

Mentoren kunnen een (startende) dojo ondersteuning bieden bij het opzetten en vormgeven ervan. 

Bij het opzetten van een dojo komt er veel op je af. Velen zijn je al voor gegaan en kunnen daarom fungeren als jouw mentor.

Aikido Nederland kan een nieuwe dojo ondersteunen met een leenmat en veel meer. Stuur je hulpvraag naar: info@aikidonederland.nl

Er zijn momenteel twee mentoren die je kunt benaderen voor vragen en hulp:

 • Ruud van Ginkel 
 • Satomi Ishikawa 

AiLedIS, ledenadministratie

 

AiLedIS is een ledenadministratie pakket met een aantal specifieke eigenschappen voor de martiale kunst Aikido.

De voornaamste functionaliteiten van het systeem zijn:

Op dojo niveau

 • Ledenadministratie (Naam, Adres, Woonplaats). 
 • Niveau-registratie (graden). 
 • Automatisch versturen van elektronische contributie rekeningen (e-mail).
 • Bijhouden van contributie/ grootboek.
 • Automatisch versturen van aanmaningen (e-mail), indien contributie niet betaald is.
 

Op dojo en bondsniveau

 • Versturen van e-mail naar groepen / leden. 
 • Informatie overzichten voor dojo, organisatie, secties en Aikido Nederland.

 

Voor meer informatie over AiLedIS kun je contact opnemen met de beheerder, Armando Braat: an.ledenregistratie@gmail.com.