Aikido, wat is het & voor wie

Voor wie is Aikido

Aikido is geschikt voor iedereen: jong en oud. Eigenlijk moet je het eens ervaren om te ontdekken of Aikido bij jou past.

Aikido Nederland heeft aangesloten dojo’s (Aikido-scholen) verspreid in heel Nederland. Dojo’s bieden vaak lessen aan voor zowel kinderen- en jeugd als volwassenen. Aikido staat voor een ‘Leven Lang Sporten’ en verwelkomt daarom de instroom van iedere levensfase. Je bent nooit te oud óf te jong om iets te leren!

Vind een dojo bij jou in de buurt >

Aikido beoefening is ook mogelijk voor mensen met een (rolstoel)beperking. 

Wat is Aikido

Aikido is Japans jongste traditionele krijgskunst, ontwikkeld in de 20e eeuw door Morihei Ueshiba “O Sensei” (1883- 1969). Ueshiba wilde een krijgskunst ontwikkelen die de traditionele budo respecteerde en die de spirituele waarde van budo in de moderne samenleving, herbergt.

Het gaat bij Aikido o.a. om het controleren en neutraliseren van de aanval en niet om het leren uitschakelen van de tegenstander. Aikido kent geen aanvalstechnieken, zoals andere krijgskunsten die kennen. De confrontatie met de tegenstander wordt niet op gezocht. Een aanval moet een confrontatie voorkomen. Het is in Aikido de bedoeling om een tegen jou gerichte agressie, effectief te begeleiden en te controleren. 

Het verschil met vechtsporten als karate en judo, is dat er in Aikido geen nadruk ligt op het competitie-element. Iedere vorm van competitie is, op de “Tomiki” Aikido stijlvorm na, afwezig in Aikido.

Aikido kent wel een examensysteem, oplopend van 6e kyu t/m 1e kyu, gevolgd door 1e dan (graad) en hoger. De examens worden afgenomen in een tempo dat bij jou past en kun je zien als een vorm van persoonlijke ontwikkeling, als mens en Aikidoka.

Lees meer over de geschiedenis van Aikido, van de grondlegger (O’Sensei) en de Doshu.

Starten met Aikido

Ben je benieuwd naar Aikido? Starten met Aikido doe je in een dojo bij jou in de buurt.

Dojo’s die zijn aangesloten bij Aikido Nederland organiseren een aantal keer per jaar een introductiecursus of Open Les. Aanmelden voor een proefles, wanneer het jou uitkomt, kan natuurlijk ook. Bevalt jouw eerste ervaring met Aikido? Dan kun jij, in overleg met de leraar, je inschrijven bij de desbetreffende dojo.

Vind een Aikido dojo bij jou in de buurt

Ben jij geïnteresseerd in Aikido? Vul een locatie in, vink je wensen aan en vindt een dojo.

      Ondersteund door WP Store Locator