Nieuws

Informatie en nieuwsberichten

Blog over TO Jeugd Bootcamp

to-bootcamp-jeugd

Jodie van der Zwaag (1e Kyu) vertelt over de Talentontwikkeling Bootcamp op za 11 en zo 12 juni 2022.

Nadat we het gehele jaar meerdere keren op Papendal hebben getraind, werd er opnieuw een bootcamp georganiseerd in de Waraku Dojo Dordrecht. Rond 19:30 waren we er welkom. Bij binnenkomst konden we eerst onze slaapplek opmaken. Met een boel energie werden er overal matjes gelegd en de groep stroomde vol. Wanneer je spullen er lagen, kon je beneden omkleden en klaarmaken voor de eerste les.

Les door Maarten Heinsius

Voordat de eerste les van Maarten begon werden er twee etiquette genoemd:

  1. Groeten vóór je de mat op komt
  2. Niet voor de groep langslopen

De 2e werd genoemd toen de laatste leerling, voor de groep langs, een plek in de rij zocht. Maarten gaf ons er een leuk ezelsbruggetje bij, namelijk: zorg dat anderen niet je kont kunnen zien, maar maar kijk naar hun kont! Hiermee wordt aangegeven dat als je in de rij wil aansluiten, je achter de groep langsloopt in plaats van voorlangs.

Tijdens de les zijn we op verschillende manieren gaan rollen met de voorwaartse rol (mae ukemi) en achterwaartse rol (ushiro ukemi). We deden oefeningen om snel weer op te staan na een rol, zodat we weer met onze neus naar Maarten stonden. Een andere leuke oefening vond ik dat je moest proberen de andere uit balans te krijgen! Je had dan je handen bij de bovenarmen van de arnder vast, wanneer iemand een stap verzet had de andere een punt. Hard duwen werkte niet goed. De uitdaging was om soepel mee te bewegen.

Les van Koichiro

Na een korte pauze gingen we verder met een les van Koichiro. We deden verschillende bewegingsoefeningen zoals op handen en voeten lopen met op de heenweg de handen voor en op de terugweg achterstevoren.

De Aikido-techniek die we hebben gedaan was Uchi Kaitennage. Koichiro wees ons op belangrijke punten van deze techniek, zoals op tijd de nek van Uke (aanvaller) vastpakken voor controle. We deden allemaal leuke en leerzame oefeningen.

Na deze les gingen we ons omkleden en het spel Onivan de Wakaru Dojo spelen. Dit spel lijkt erg op het weervolven spel, maar dan met oni, rorin, uranaishi, onnanokoen en aikidoka’s. Nadat de oni’s waren ontdekt en de aikidoka’s hadden gewonnen, kregen we vrije tijd. Aan de ene kant van de mat kon je rondrennen en spelen en aan de andere kant kon je rustig zitten bijpraten met drinken en wat lekkers. Daarna tandenpoesten en naar bed.

De wekker ging om 07:00…

Stipt 7 uur stond Maarten in de deuropening en hadden we een uurtje om onze spullen op te ruimen, aikidopak aan te doen en te ontbijten. Koichiro gaf de eerste les. Bij warming-up verschenen de eerste zweetdruppels alweer. We deden we leuke spelletjes en oefeningen. We moesten bijvoorbeeld eerst proberen om andermans voeten aan te tikken met je eigen voet. Dit was veel heen- en weer gespring en soms ook (goed) raak. Een andere variant was om andermans schouder aan te raken en ook op één been. Toen bleek dat lange armen hebben toch wel een voordeel kan zijn. Het was een boel gestuntel, maar we hadden plezier!

Pull-ups in het park

Naar het park

Na de les was het tijd om onze sportkleding aan te trekken om het park onveilig te maken! We zijn gaan hardlopen en wanneer we drinkpauze hadden, konden we bij Floris onze fles halen. We hadden het geluk dat alle flessen op zijn fiets mee konden, anders moesten we met de fles in onze handen rennen.

Met soms een pauze, gezamelijke oefeningen bij de brug en tussendoor ook nog wat spellen met pull-ups, hadden we een mooi rondje park gerend. Bij terugkomst in de dojo stonden lekkere pannenkoeken klaar: een welverdiend ontbijt!

Laatste les van Lijnie Reijers

Tijdens het rondje hardlopen en het ontbijt, was er een andere groep in de dojo aan het trainen. Voor onze laatste les gingen we met deze groep meetrainen. De mat was goed vol en gevuld met met jong en oud, dat gaf een leuke variatie. De les werd gegeven door Lijnie Reijers. Vooraf kregen we de waarschuwing dat als we de pannenkoeken naar boven voelde komen, we even de mat af moesten… maar gelukkig is alles erin gebleven!

Het was soms een beetje proppen op de mat en bij een aantal oefeningen met rollen liet Lijnie eerst onze groep van TO (Talentontwikkeling) rollen en konden de anderen kijken en toen andersom. We deden nog een oefening in groepjes waarin een iemand van de groep omstebeurt iedereen gooide. Dat was leuk. Aan het einde van de les deden we een rugstretch en daarna afgroeten.

Als afsluiting van de bootcamp hebben we nog een groepsfoto met de hele groep gemaakt en toen was de bootcamp alweer voorbij!

Meer Nieuws

IAF Youth Seminar video

Deze zomer, 22-24 juli, vond het International Aikido Youth Seminar “Back on Track” plaats in Papendal. Aikido jeugd van 12-20 jaar uit verschillende landen kwamen naar Arnhem om samen te trainen en te leren van Aikikai Hombu Dojo leraar, Toshio Suzuki Shihan. Het was een geslaagd event en dat is te zien in de video die is gemaakt door New Circle Media (Bas van Wersch). Bekijk de video’s: ExtraLeuk om te lezen voor jeugd en leraren: een blog van jeugd Aikidoka Jodie over Talentontwikkeling Bootcamp: https://www.aikidonederland.nl/blog-to-jeugd-bootcamp

Lees verder »
Leraren opleiding

Aikido Lerarenopleiding open voor nieuwe inschrijving.

De inschrijvingen voor de Aikido-leraren opleiding in 2023 zijn weer geopend! Heb jij leerlingen of (assistent) leraren in jouw dojo die zich willen ontwikkelen binnen het lesgeven?Informeer ze dan over de Aikido Nederland lerarenopleiding niveau 2, 3 en 4.Inschrijven kan tot uiterlijk vrijdag 23 december, via Aikido Academie.

Lees verder »
ernesto-ladavas

Ernesto Ladavas Shihan overleden

Bedroefd hebben wij kennis genomen van het overlijden van Ernesto Ladavas. Wij wensen zijn familie, vrienden en leerlingen heel veel sterkte toe. Ernesto Ladavas was technisch directeur van de CABN (Culturele Aikido Bond Nederland) tot zijn verhuizing naar Italië. “Met Ernesto verliezen wij een bevlogen Aikidoka, leraar en rolmodel voor velen. Zijn mathematische, analytische en tegelijk ook humoristische benadering van Aikido zullen wij zeker gaan missen.”

Lees verder »

Erik Louw Shihan overleden

Tot ons grote verdriet moeten wij bekend maken dat Erik Louw Shihan recent is overleden. Wij wensen zijn familie, vrienden en leerlingen heel veel sterkte toe. Maandag 22 augustus zal de uitvaart in besloten kring plaats vinden.

Lees verder »