Nieuws

Informatie en nieuwsberichten

Blog over TO Jeugd Bootcamp

to-bootcamp-jeugd

Jodie van der Zwaag (1e Kyu) vertelt over de Talentontwikkeling Bootcamp op za 11 en zo 12 juni 2022.

Nadat we het gehele jaar meerdere keren op Papendal hebben getraind, werd er opnieuw een bootcamp georganiseerd in de Waraku Dojo Dordrecht. Rond 19:30 waren we er welkom. Bij binnenkomst konden we eerst onze slaapplek opmaken. Met een boel energie werden er overal matjes gelegd en de groep stroomde vol. Wanneer je spullen er lagen, kon je beneden omkleden en klaarmaken voor de eerste les.

Les door Maarten Heinsius

Voordat de eerste les van Maarten begon werden er twee etiquette genoemd:

  1. Groeten vóór je de mat op komt
  2. Niet voor de groep langslopen

De 2e werd genoemd toen de laatste leerling, voor de groep langs, een plek in de rij zocht. Maarten gaf ons er een leuk ezelsbruggetje bij, namelijk: zorg dat anderen niet je kont kunnen zien, maar maar kijk naar hun kont! Hiermee wordt aangegeven dat als je in de rij wil aansluiten, je achter de groep langsloopt in plaats van voorlangs.

Tijdens de les zijn we op verschillende manieren gaan rollen met de voorwaartse rol (mae ukemi) en achterwaartse rol (ushiro ukemi). We deden oefeningen om snel weer op te staan na een rol, zodat we weer met onze neus naar Maarten stonden. Een andere leuke oefening vond ik dat je moest proberen de andere uit balans te krijgen! Je had dan je handen bij de bovenarmen van de arnder vast, wanneer iemand een stap verzet had de andere een punt. Hard duwen werkte niet goed. De uitdaging was om soepel mee te bewegen.

Les van Koichiro

Na een korte pauze gingen we verder met een les van Koichiro. We deden verschillende bewegingsoefeningen zoals op handen en voeten lopen met op de heenweg de handen voor en op de terugweg achterstevoren.

De Aikido-techniek die we hebben gedaan was Uchi Kaitennage. Koichiro wees ons op belangrijke punten van deze techniek, zoals op tijd de nek van Uke (aanvaller) vastpakken voor controle. We deden allemaal leuke en leerzame oefeningen.

Na deze les gingen we ons omkleden en het spel Onivan de Wakaru Dojo spelen. Dit spel lijkt erg op het weervolven spel, maar dan met oni, rorin, uranaishi, onnanokoen en aikidoka’s. Nadat de oni’s waren ontdekt en de aikidoka’s hadden gewonnen, kregen we vrije tijd. Aan de ene kant van de mat kon je rondrennen en spelen en aan de andere kant kon je rustig zitten bijpraten met drinken en wat lekkers. Daarna tandenpoesten en naar bed.

De wekker ging om 07:00…

Stipt 7 uur stond Maarten in de deuropening en hadden we een uurtje om onze spullen op te ruimen, aikidopak aan te doen en te ontbijten. Koichiro gaf de eerste les. Bij warming-up verschenen de eerste zweetdruppels alweer. We deden we leuke spelletjes en oefeningen. We moesten bijvoorbeeld eerst proberen om andermans voeten aan te tikken met je eigen voet. Dit was veel heen- en weer gespring en soms ook (goed) raak. Een andere variant was om andermans schouder aan te raken en ook op één been. Toen bleek dat lange armen hebben toch wel een voordeel kan zijn. Het was een boel gestuntel, maar we hadden plezier!

Pull-ups in het park

Naar het park

Na de les was het tijd om onze sportkleding aan te trekken om het park onveilig te maken! We zijn gaan hardlopen en wanneer we drinkpauze hadden, konden we bij Floris onze fles halen. We hadden het geluk dat alle flessen op zijn fiets mee konden, anders moesten we met de fles in onze handen rennen.

Met soms een pauze, gezamelijke oefeningen bij de brug en tussendoor ook nog wat spellen met pull-ups, hadden we een mooi rondje park gerend. Bij terugkomst in de dojo stonden lekkere pannenkoeken klaar: een welverdiend ontbijt!

Laatste les van Lijnie Reijers

Tijdens het rondje hardlopen en het ontbijt, was er een andere groep in de dojo aan het trainen. Voor onze laatste les gingen we met deze groep meetrainen. De mat was goed vol en gevuld met met jong en oud, dat gaf een leuke variatie. De les werd gegeven door Lijnie Reijers. Vooraf kregen we de waarschuwing dat als we de pannenkoeken naar boven voelde komen, we even de mat af moesten… maar gelukkig is alles erin gebleven!

Het was soms een beetje proppen op de mat en bij een aantal oefeningen met rollen liet Lijnie eerst onze groep van TO (Talentontwikkeling) rollen en konden de anderen kijken en toen andersom. We deden nog een oefening in groepjes waarin een iemand van de groep omstebeurt iedereen gooide. Dat was leuk. Aan het einde van de les deden we een rugstretch en daarna afgroeten.

Als afsluiting van de bootcamp hebben we nog een groepsfoto met de hele groep gemaakt en toen was de bootcamp alweer voorbij!

Meer Nieuws

PvB opleiding / opfriscursus.

Opfriscursus PVB beoordelaars. Zaterdag 22 april en 27 mei

Zaterdag 22 april en 27 mei is er een opfris- en opleidings-middag voor bestaande en nieuwe Proeve van Bekwaamheid (PvB) beoordelaars. Marc Jongsten legt uit aan nieuwe PvB’ers en frist voor bestaand PvB’ers op, hoe de portfolio’s en formulieren ingevuld dienen te worden. Verder worden procedures uitgelegd, vragen beantwoord en kennis uitgewisseld. Een zeer vruchtbare middag. PvB’ers zijn een onmisbare schakel bij de begeleiding van nieuwe Aikido (ass)Leraren en hun uiteindelijke diploma. Wil jij, als leraar aangesloten bij Aikido Bond Nederland, als Pvb’er aan de slag binnen jou Aikido sectie en of dojo, meld je dan aan voor één van

Lees verder »

Erasmus+ project, GendAi afgerond.

Eind 2022 heeft het gender projectteam van Aikikai Nederland het 2-jarige Erasmus+ project, GendAi afgerond. Het doel van het project GendAi was om meer vrouwen te interesseren om Aikido te gaan beoefenen en zo een beter gender balans op de mat te brengen. Het project is gezamenlijk gedraaid door een consortium van 3 landen; Nederland, Slovenië en Roemenië. Meer informatie, foto’s en video’s over het project zijn te vinden via onderstaande link:Gendai-eu.org

Lees verder »

Training TalentOntwikkeling 4.

Zaterdag 3 december 10:00 begon de TO4 training die gegeven werd door Wilko Vriesman. We begonnen met oefeningen voor de benen. Het is belangrijk dat je benen en heupen sterk zijn, die doen al het werk wat je in een techniek nodig hebt, je gebruikt natuurlijk ook wel je handen maar licht die doen in principe niet het werk, doordat je de benen het werk laat doen worden de handen licht. Daarna gingen we door naar een techniek: i hanmi ikkyo omote. Hier lag de focus als eerst bij de uke om een goede houding te houden, buik gericht naar

Lees verder »