Aikido At The Leading Edge

Een 10 daagse internet bijeenkomst m.m.v. Christian Tissier Shihan. Vanuit Nederland is Anita Paalvast één van de sprekers. Het webinar is van 12 tm 21 mei. Voor details kan de agenda geraadpleegd worden.


Wilko Vriesman ontvangt Shihan certificaat

Onze secretaris van de AN, Wilko Vriesman, heeft zijn certificaat als Shihan in ontvangst mogen nemen. Hij kreeg deze uit handen van Doshu in de Hombu dojo uitgereikt.


Uitnodiging Aikido en gender dag

Je bent van harte uitgenodigd voor de

 Aikido en Gender Dag 

Naar gelijkheid in de man-vrouw-verhouding in het Aikido

Datum/tijden: zondag 12 maart 2017 van 10:00 tot 17:00u.

Locatie: Aikido Nederland Dojo, Papendallaan 3, Papendal, Arnhem

Het centrale thema voor deze dag is Leiderschap en Gender-gelijkheid. Dit thema is het resultaat van recent onderzoek dat in Nederland is uitgevoerd en is gepresenteerd op het 12e Congres van de Internationale Aikido Federatie (IAF), in Japan, september 2016. Op dit congres is de IAF Gender Balance Group opgericht. Deze heeft tot doel om gelijkheid in de man-vrouw-verhoudingen in het aikido wereldwijd te bevorderen. Deze Gender Dag is het eerste evenement dat volgt op de bijeenkomst in Japan en de resultaten ervan verder wil brengen.

Aikidoka van alle secties zijn welkom, mannen en vrouwen! 

Aanmelding: stuur een mail naar satomiishikawa.nl@gmail.com

Kosten: € 20,00 (cash aan de zaal), inclusief alle activiteiten, koffie/thee en borrel.

Voertaal: Engels 

Programma

Aikido training seminar 10:00-13:00u

De dag begint met Aikidolessen gegeven door Renata Jocic van Zwitserland Aikikai, en Caroline Bied-Charreton en Satomi Ishikawa van Aikido Nederland (AN).

Leiderschapsworkshop 14:00-15:00u

Anita Paalvast van de Stichting Bedrijfsaikido geeft een workshop in de toepassing van Aikido-principes in het dagelijks leven, met speciale aandacht voor vrouwelijke en mannelijke benaderingen.

Forum 15:00-17:00u

José Otte en Cathrien de Pater bespreken de resultaten van de bijeenkomst in Japan en het Nederlandse onderzoek. Stasa Pisek van Aikikai Slovenië zal de inzichten van vrouwen overleiderschap in haar federatie presenteren. Daarna discussiëren deelnemers over dit onderwerp in groepjes gemodereerd door AN-leden, waarna de conclusies plenair worden gepresenteerd.

NB: dit onderdeel is in het Engels 

Leraren en sprekers 

Renata Jocic (6e dan) begon met aikdio op haar 16e jaar en is de eerste vrouw in Zwitserland die de 6e dan toegekend kreeg. Zij geeft les aan haar eigen aikdioschool in Bern, samen met haar echtgenoot. Renata geeft ook aikido-onderwijs aan de theaterafdeling van de Hogeschool der Kunsten in Bern. https://aikidoschulebern.ch/home/schule/

Staša Pisek (2e dan) is vanaf het begin lid van de Aikikai Federatie van Slovenië. Zij traint en geeft les in de Dokai-Dojo in Ljubljana. Naast de reguliere training ontwikkelde zij een Aikido-programma waarin zij training geeft aan vrouwelijke slachtoffers van huiselijk geweld. Staša was de eerste vrouw met een zwarte band in de Federatie. Momenteel interviewt zij vrouwelijke aikidoka in Slovenië. http://www.dokiai.com/p/aikido-klub-ljubljana-dokiai-aikikai.html 

Caroline Bied-Charreton (5e dan) is dojohouder van Aikido Alphen en Aikido Leiderdorp. Zij is binnen de DAF verantwoordelijk voor een deel van de kadertrainingen op dangraadniveau. Voor Aikido Nederland is zij de organisator van de jaarlijkse nationale stage o.l.v. vrouwelijke instructeurs. http://www.aikidoleiderdorp.nl/caroline-bied-charreton/ 

Anita Paalvast heeft haar eigen bedrijf Aikido At Work [http://www.aikidoatwork.com/] en lange ervaring in het begeleiden van managers en teams voor het verhogen van hun effectiviteit en impact bij communicatie. Zij is actief lid van de Stichting Bedrijfsaikido www.bedrijfsaikido.nl

Satomi Ishikawa (4e dan) is gecertificeerd Aikido-instructeur en co-eigenaar van Aikido Centrum Amsterdam Vriesman Dojo. Zij is verantwoordelijk voor een deel van de kadertrainingen en bestuurslid van de Dutch Aikikai Foundation (DAF). Ook is zij leidend in de onlangs opgerichte IAF Gender Balance Working Group en de hoofdorganisator van de bijeenkomst. http://www.aikido-ishikawa.nl/p/aikido.html

José Otte (2e dan) is onderzoeker en expert in Appreciative Enquiry. Zij onderzoekt de feminine kant van leiderschap door mensen te bevragen over hun kracht. En hoe zij die kracht inzetten om de gaten te dichten die zij zien naar een wereld waarin het individu en het collectief zich kan ontplooien. www.mizu.nl 

Cathrien de Pater (3e dan) www.aranyani.nl begon met aikido in 1989. Zij is mede-oprichter en gecertificeerd aikidoleraar bij de Aikido Stichting Arnhem Jiki Shin Kan. Zij is ook secretaris van de Aikido Federatie Nederland (AFN) www.aikidofederatie.nl , voormalig bosbouw-adviseur bij de Verenigde Naties en de Nederlandse overheid, en religiewetenschapper. 

Organisatie

Dit evenement wordt georganseeerd door Aikido Nederland onder auspiciën van de Internationale Aikido Federatie (IAF). Organisatoren: Satomi Ishikawa, José Otte en Cathrien de Pater.

 Promoties hogere dan graden

De volgende promoties  van hogere dangraden Aikikai zijn net bekengemaakt

– leo Keuvelaar 6e dan aikikai
– Niek Remkes 6e dan aikikai

– Paul Janssen 5e dan aikikai
– John Thuling 5e dan aikikai
– Theo Kuyl 5e dan aikikai
– Arjan de Haan 5e dan aikikai
– Pauliene Suyl 5e dan aikikai
– Sonja Winkelmans 5e dan aikikai

Allen gefeliciteerd


Aikido in tv-film

Aanstaande zondag 20 november is Aikido te zien in de tv-film Terreur, Bron van Angst. Waarin Aikido vermeldt zal worden om in deze tijd positief om te gaan met deze angst.
 
De film wordt uitgezonden op NPO-2 om 15:30 uurSamenwerking met de STN

AN is naast een samenwerking op het gebied van delen van opleidingsmodules met de FOG , nu ook een samenwerking aangegaan met de STN, Stichting Taichi Nederland. De STN houdt op zondag 6 november haar jaarlijks  landelijk festival met nu ook een lezing en demo Aikido.

Agenda: flyer

 Examens Aikido instructeur niveau 2

Op zaterdag 26 maart werd in de AN dojo Papendal, het Nationale Examen gehouden voor assistent Aikido instructeur niveau 2  gehouden. Namens het bestuur bezocht Wilko Vriesman het voor AN geslaagde evenement.

Met veel verwachting kijken we uit naar de Nationale NOC-NSF/AN Aikido Dag op Papendal, zondag 26 juni.

Jan Lodewijks overleden

Op 17 januari is Jan Lodewijks op 81 jarige leeftijd overleden. Jan was lid van verdienste van AN en een pionier van het Aikido in Nederland.


Kagami Biraki benoemingen

Met plezier kunnen we bekendmaken dat  vanuit verschillende aikikai secties tijdens de Kagami Biraki 2016 de volgende leden benoemd tot:

4e dan: Rudolf Dekker.
5e dan: Keewan Ghajar, John Scherpenzeel,  Mark Oosterveen,  Jan van den Burg, Lex van Tefelen
6e dan: Marc Jongsten, Siavash Derakhshan, Joost van Straaten.
Voorzitter ontboden op nieuwjaarsreceptie Koning

Nadat tijdens de viering van het 100 jaar bestaan van het NOC*NSF, de Koning het Aikido in ogenschouw nam tijdens de Aikido presentatie van de voorzitter van de technische raad Wilko Vriesman. Heeft Aikido Nederland nu de eer dat de voorzitter Gerrit Barthus Dielissen ontboden is op de nieuwjaarsreceptie van de Koning op 16 Januari 2016.


Stage met vrouwelijke instructeurs

Op zondag 18 oktober werd de jaarlijkse landelijke aikidostage onder leiding van zes vrouwelijke instructeurs gehouden op Papendal.

De ochtend begon met een uitgebreide warming up. Sonja Winkelman van de CABN nam alle tijd om lekker wakker te worden, zowel fysiek als mentaal. Lekker bewegen in de flow, niets forceren, niet botsen. Daarna nam Esther van Diggelen van Yoseikan het over. Dat was geheel andere koek. Haar stijl kenmerkt zich door een onderzoekende houding. Wat als…? We onderzochten hoe we een techniek konden overnemen. En daarna weer overnemen, enzovoort. Zo breidden we een aantal technieken aan elkaar. Voor bijna iedereen nieuw en heel intensief. Het derde uur in de ochtend stond onder leiding van Satomi Ishikawa van de DAF. “Wij praten altijd over lijnen, assen en punten. Dat is het kenmerkende van de Tissier lijn.”

In de middag begon Caroline Bied-Charreton, ook van de DAF, met de training. Haar thema was contact. Hoe kun je, met al die verschillende achtergronden, contact maken met elkaar. Op een aikidomanier wel te verstaan. Zij sprak over het lijntje van buik tot buik en dat je die alleen kunt maken als het lijntje tussen de monden verbroken is. Met andere woorden, we moesten in stilte oefenen om zo sensitiever te worden en meer gefocust. Dat kostte even wat moeite maar uiteindelijk kwam de boodschap bij iedereen aan. Daarna kwam Cathrien de Pater van de AFN. Zij heeft veel gewerkt met de kracht van de heupen. De middag werd afgerond door Jeanette Tanis van de Yuwakai. Zij bracht alle thema’s van de dag samen en sloot af met een kalmerende yuki massage.

Het was goed om te zien dat naast de bonden die de docenten vertegenwoordigden, ook Itokan en de Judobond aanwezig waren op de mat. Het doel van zo’n stage is immers ontmoeten en verbinden. Ik denk dat we dat vandaag zeker hebben bereikt.

vrouwenstage15


Geslaagden lerarenopleiding

De volgende kandidaten zijn zaterdag 30 mei geslaagd voor de lerarenopleiding

– A.Luyer, nivo2
– P.Engelsman, nivo 3
– T.Nord, nivo3
– J.Veerman, nivo 3
– E. Saman, nivo 3
– K Ghajar, nivo 3
– P.Schuilenburg, nivo3
Allen gefeliciteerd!

Impressies van het lustrumfeest

Training op 5 matten door 30 leraren, een diner voor al het bestuurlijk kader, commissies en coördinatoren in het Okura hotel met als eregast de voorzitter van het NOC *NSF Andre Bolhuis en zijn vrouw, en een congres Bedrijfsaikido.Een kwestie van je eigen kwaliteit

Op zaterdag 25 oktober vond in Alphen aan den Rijn de Aikido Nederland stage met vrouwelijke instructeurs plaats. Sandra Hollander schreef een uitgebreid verslag over deze geslaagde dag.
Lees verder


Sportimpuls Weerbaar zonder Pesten

In het kader van Sportimpuls, heeft de Amsterdamse vereniging Sho Shin Aikido Dojo een subsidie toegewezen gekregen. Zij zal in Amsterdam West gedurende 2 jaar in verschillende scholen de interventie WeerbaarzonderPesten uit voeren.


Body Mind Fit met Aikido

De interventie BodyMind Fit voor kwetsbare ouderen heeft in het kader van het erkenningstraject “Effectief Actief” het predicaat “Goed Beschreven” ontvangen van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB).

Fujita sensei overleden

In de morgen van 28 mei 2014 is Fujita Sensei overleden op 77 jarige leeftijd. Fujita Sensei overleed na een 6 jarig ziekte bed. Hij was een belangrijke leraar van de Aikikai Hombu Dojo. Daarnaast is hij jarenlang verbonden geweest aan de CABN als technisch directeur.
Lees verderWeerbaar zonder Pesten in beweging

Aikido Nederland heeft inmiddels de interventie Weerbaar Zonder Pesten voor jeugd stevig op de Menukaart staan van de NISB/NOC-NSF/Sportimpuls. Momenteel wordt er veel werk verricht door Lijnie Reijers van de CABN om hiervoor de handleiding te schrijven.
Lees verder


Training PVB beoordelaars

Op zaterdag 15 maart werd op Papendal een training georganiseerd voor de PVB-beoordelaars van Aikido Nederland in het kader van het gelijkrichten van de beoordelingen.