Vrouwenstage 2017

Create your own space

Een stageverslag van Sandra Hollander

Een stage met vrouwelijke instructeurs is dat nog wel van nu? In een tijd waarin het woord ‘genderneutraal’ het nieuwe modewoord is in de maatschappelijke discussie in Nederland? Is er een diepere betekenis van een programmering met alleen vrouwelijke aikidoleraren of komt er volgende maand een stage met mannelijke instructeurs? Is er behoefte aan een stage met alleen vrouwelijke instructeurs? En als dat zo is, welke meerwaarde zoeken deelnemers van de stage? Deze overdenkingen nam ik mee naar de stage op 29 oktober 2017.

Al vijf keer eerder werd er een stage als deze georganiseerd door Aikido Nederland, je zou het een traditie kunnen noemen. Caroline (Bied-Charreton, DAF) is in gesprek met Satomi (Ishikawa, DAF) als ze zich realiseren dat ze vorig jaar het lustrum niet hebben benoemd. In de afgelopen jaren is het evenement geëvolueerd van ‘vrouwenstage’ naar een multi-stijlen stage met een internationaal karakter, gegeven door vrouwelijke instructeurs. Beide vrouwen zijn oudgedienden in de line-up van de terugkerende stage, net als Trudeke (Sterringa, AFN) en Jeanette (Tanis, Yuwakai). Vandaag is er ook een nieuw gezicht, Nastasja Skerlj Grat uit Slovenië. Eerder was zij een half jaar uchi-deshi in de Vriesman dojo en in Slovenië draait ze mee in de Aikido top. Al pratend knopen de dames hun hakama vast.

Er zitten ruim zestig mannen en vrouwen in seiza als Trudeke de stage begint. Ze heeft er duidelijk zin in. Het thema van de eerste les deze dag is balansverstoring. Waar is uke het minst stabiel en hoe organiseer je dat in je voordeel als je tori bent? Vanwege de grootte van de groep wordt er tijdens de kaiten nage vormen met drietallen gewerkt. Later zal ze in ons gesprek aangeven dat de focus op stabiliteit versus instabiliteit bewust is gekozen. “Het is een techniek die je helpt als je minder spierkracht hebt dan uke en een strategie die goed past bij mijn postuur”.

Als ik een aantal deelnemers naar hun beweegredenen vraag om vandaag naar de stage te komen tref ik mensen die voorgaande jaren ook zijn geweest en goede ervaringen hebben opgedaan. Zij noemen de aandacht voor een goede techniek als pluspunt, omdat domineren met spierkracht voor hen geen oplossing is of simpelweg omdat ze spierkracht geen oplossing vinden in aikido. Als ik vraag of aandacht voor een goede techniek wellicht een specifiek vrouwelijke kwaliteit is, wordt de conclusie getrokken dat de aandacht voor techniek  meer afhankelijk is van het postuur van de aikidoleerling of de aikidoleraar. Een vrouw op de mat heeft vaker een langere uke voor zich of een uke die meer fysiek gewicht kan uitoefenen. Als je een klein postuur als urgente reden hebt om de techniek maximaal te bestuderen, wordt je ook beter in het doceren van techniek als instructeur. Deelnemer Loby beaamt dat dit voor iedereen met een kleiner postuur interessant is, ook voor hem als man: “Ik kan op een stage als deze goed zien en ervaren hoe een docent de oplossing zoekt. Daar leer ik van.”

In haar les demonstreert Satomi een duidelijk strategie voor het omgaan met grote ukes. Terwijl ze met haar fysieke tegenpool, een lange en brede man, voor de groep staat benadrukt ze zelf de regie te houden door in de entree tijdig te openen in de schouders. Zo creëer je ruimte om te bewegen en bepaal je zelf de voorwaarden voor de vorm. ‘Create your own space’ zegt ze daarover. Het ziet er overtuigend uit. Tijdens het oefenen merk ik dat er ook het nodige interne werk bij komt kijken. Satomi zegt daarover “Open van binnen uit, dan maakt het niet uit als je stevig wordt aangevallen.”

Tijdens de pauze spreek ik Ingrid die met haar dochter Pascale naar de stage in Alphen aan de Rijn is afgereisd. Twee generaties vrouwen samen op de mat. “In de budo wereld is nog een behoorlijke inhaalslag te maken als het gaat om de positie van vrouwen. Anders dan bijvoorbeeld bij yoga is aikido lang een mannensport geweest. Het zijn dan ook vooral mannen die het langst aan aikido doen. Vrouwen halen dat nu langzaam in.” De ervaringen daarin blijken te verschillen merkt ik na een aantal gesprekken. Zowel per dojo als ook in de bonden. Jeanette geeft aan dat zij als instructeur nog steeds een prestatiecultuur ervaart: “Ik zie met grote regelmatig vrouwen vertrekken omdat ze zich niet thuis voelen in een omgeving waar hiërarchie een dominante rol speelt.” Trudeke heeft het idee dat er anno 2017 een betere voedingsbodem is voor vrouwen in aikido dan toen zij zelf begon. Ze merkt daarbij op dat er nu veel meer dojo’s zijn om uit te kiezen, waardoor geïnteresseerde beginners wellicht makkelijker een dojo vinden die bij ze past.

De beginners die ik spreek geven aan het bij aanvang heel spannend te vinden, het deelnemen aan een multi-stijlen stage. Eenmaal aan de slag zijn ze enthousiast over de open en toch serieuze sfeer. Hanneke zegt daarover ‘Het voelt voor mij goed dat ik er als beginner ook mag zijn. Dat ervaar ik niet op alle stages zo.” In gesprek met gevorderde aikidoka’s Evelien en Marjan wordt  de sfeer als “ontspannen en studerend” beschreven. “De setting is anders dan bij mannelijke docenten” vult Evelien aan. Marjan vindt de mix aan deelnemers plezierig: “Het is goed dat de stage voor iedereen toegankelijk is. Dat het een multi-stijlen stage is, maakt dat je uit je comfort zone komt. Dat is leuk.”

Van de zestig deelnemers zijn de vrouwen in de meerderheid, bijna twee derde van de totale opkomst. Voor deelnemer Hans doet het allemaal niet ter zake, man of vrouw, hij geniet vooral van de “variatie aan gooivoer” zegt hij lachend.

De laatste twee uur van de stage moet ik overslaan, de familie wacht op mij. Als ik alle gesprekken van deze dag overdenk, is mijn indruk dat de deelnemers van de stage zich vooral aangetrokken voelen tot de sfeer waarin je ontspannen en serieus kunt trainen. Daarbij is ook de duidelijke en overtuigende technische uitleg een publiekstrekker. Stuk voor stuk sprak ik mensen die nieuwsgierig zijn en het interessant vinden om te kijken hoe het is om te werken buiten hun comfort zone. Een aikidoka vertelde daar vandaag over “het is alsof ik hier de sfeer ervaar die ik ook zie als ik de eerste oorspronkelijke aikido filmpjes kijk, die met die wijze oude mannen. In deze stage herken ik de waarden uit die tijd. “ Misschien is dat wel het beste antwoord op mijn gedachte of een stage met vrouwelijke instructeurs nog van deze tijd is.


Internationale jeugdseminar – laatste info

De voorbereidingen voor het internationale jeugdevenement zijn in volle gang en het belooft een indrukwekkende dag te worden! Voor deze unieke gebeurtenis komt hombu shihan Eiji Katsurado speciaal naar Nederland om aan al onze jeugdleden een aikido-les te geven. Bij de les van deze shihan in Olympisch topsportcentrum Papendal verwachten we 350 kinderen uit 8 verschillende landen: Zwitserland, Rusland, Slovenië, België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en natuurlijk Nederland. Zo’n groot aantal kinderen hebben we nog nooit tegelijkertijd op de mat gezien en het kan niet anders dan dat het een aikido-spektakel gaat worden. Ben je tussen de 8 en de 18? WEES ERBIJ! Voor meer informatie zie de flyer in de Agenda of kijk de Q&A folder.


Aikido At The Leading Edge

Een 10 daagse internet bijeenkomst m.m.v. Christian Tissier Shihan. Vanuit Nederland is Anita Paalvast één van de sprekers. Het webinar is van 12 tm 21 mei. Voor details kan de agenda geraadpleegd worden.


Wilko Vriesman ontvangt Shihan certificaat

Onze secretaris van de AN, Wilko Vriesman, heeft zijn certificaat als Shihan in ontvangst mogen nemen. Hij kreeg deze uit handen van Doshu in de Hombu dojo uitgereikt.


Uitnodiging Aikido en gender dag

Je bent van harte uitgenodigd voor de

 Aikido en Gender Dag 

Naar gelijkheid in de man-vrouw-verhouding in het Aikido

Datum/tijden: zondag 12 maart 2017 van 10:00 tot 17:00u.

Locatie: Aikido Nederland Dojo, Papendallaan 3, Papendal, Arnhem

Het centrale thema voor deze dag is Leiderschap en Gender-gelijkheid. Dit thema is het resultaat van recent onderzoek dat in Nederland is uitgevoerd en is gepresenteerd op het 12e Congres van de Internationale Aikido Federatie (IAF), in Japan, september 2016. Op dit congres is de IAF Gender Balance Group opgericht. Deze heeft tot doel om gelijkheid in de man-vrouw-verhoudingen in het aikido wereldwijd te bevorderen. Deze Gender Dag is het eerste evenement dat volgt op de bijeenkomst in Japan en de resultaten ervan verder wil brengen.

Aikidoka van alle secties zijn welkom, mannen en vrouwen! 

Aanmelding: stuur een mail naar satomiishikawa.nl@gmail.com

Kosten: € 20,00 (cash aan de zaal), inclusief alle activiteiten, koffie/thee en borrel.

Voertaal: Engels 

Programma

Aikido training seminar 10:00-13:00u

De dag begint met Aikidolessen gegeven door Renata Jocic van Zwitserland Aikikai, en Caroline Bied-Charreton en Satomi Ishikawa van Aikido Nederland (AN).

Leiderschapsworkshop 14:00-15:00u

Anita Paalvast van de Stichting Bedrijfsaikido geeft een workshop in de toepassing van Aikido-principes in het dagelijks leven, met speciale aandacht voor vrouwelijke en mannelijke benaderingen.

Forum 15:00-17:00u

José Otte en Cathrien de Pater bespreken de resultaten van de bijeenkomst in Japan en het Nederlandse onderzoek. Stasa Pisek van Aikikai Slovenië zal de inzichten van vrouwen overleiderschap in haar federatie presenteren. Daarna discussiëren deelnemers over dit onderwerp in groepjes gemodereerd door AN-leden, waarna de conclusies plenair worden gepresenteerd.

NB: dit onderdeel is in het Engels 

Leraren en sprekers 

Renata Jocic (6e dan) begon met aikdio op haar 16e jaar en is de eerste vrouw in Zwitserland die de 6e dan toegekend kreeg. Zij geeft les aan haar eigen aikdioschool in Bern, samen met haar echtgenoot. Renata geeft ook aikido-onderwijs aan de theaterafdeling van de Hogeschool der Kunsten in Bern. https://aikidoschulebern.ch/home/schule/

Staša Pisek (2e dan) is vanaf het begin lid van de Aikikai Federatie van Slovenië. Zij traint en geeft les in de Dokai-Dojo in Ljubljana. Naast de reguliere training ontwikkelde zij een Aikido-programma waarin zij training geeft aan vrouwelijke slachtoffers van huiselijk geweld. Staša was de eerste vrouw met een zwarte band in de Federatie. Momenteel interviewt zij vrouwelijke aikidoka in Slovenië. http://www.dokiai.com/p/aikido-klub-ljubljana-dokiai-aikikai.html 

Caroline Bied-Charreton (5e dan) is dojohouder van Aikido Alphen en Aikido Leiderdorp. Zij is binnen de DAF verantwoordelijk voor een deel van de kadertrainingen op dangraadniveau. Voor Aikido Nederland is zij de organisator van de jaarlijkse nationale stage o.l.v. vrouwelijke instructeurs. http://www.aikidoleiderdorp.nl/caroline-bied-charreton/ 

Anita Paalvast heeft haar eigen bedrijf Aikido At Work [http://www.aikidoatwork.com/] en lange ervaring in het begeleiden van managers en teams voor het verhogen van hun effectiviteit en impact bij communicatie. Zij is actief lid van de Stichting Bedrijfsaikido www.bedrijfsaikido.nl

Satomi Ishikawa (4e dan) is gecertificeerd Aikido-instructeur en co-eigenaar van Aikido Centrum Amsterdam Vriesman Dojo. Zij is verantwoordelijk voor een deel van de kadertrainingen en bestuurslid van de Dutch Aikikai Foundation (DAF). Ook is zij leidend in de onlangs opgerichte IAF Gender Balance Working Group en de hoofdorganisator van de bijeenkomst. http://www.aikido-ishikawa.nl/p/aikido.html

José Otte (2e dan) is onderzoeker en expert in Appreciative Enquiry. Zij onderzoekt de feminine kant van leiderschap door mensen te bevragen over hun kracht. En hoe zij die kracht inzetten om de gaten te dichten die zij zien naar een wereld waarin het individu en het collectief zich kan ontplooien. www.mizu.nl 

Cathrien de Pater (3e dan) www.aranyani.nl begon met aikido in 1989. Zij is mede-oprichter en gecertificeerd aikidoleraar bij de Aikido Stichting Arnhem Jiki Shin Kan. Zij is ook secretaris van de Aikido Federatie Nederland (AFN) www.aikidofederatie.nl , voormalig bosbouw-adviseur bij de Verenigde Naties en de Nederlandse overheid, en religiewetenschapper. 

Organisatie

Dit evenement wordt georganseeerd door Aikido Nederland onder auspiciën van de Internationale Aikido Federatie (IAF). Organisatoren: Satomi Ishikawa, José Otte en Cathrien de Pater.

 Promoties hogere dan graden

De volgende promoties  van hogere dangraden Aikikai zijn net bekengemaakt

– leo Keuvelaar 6e dan aikikai
– Niek Remkes 6e dan aikikai

– Paul Janssen 5e dan aikikai
– John Thuling 5e dan aikikai
– Theo Kuyl 5e dan aikikai
– Arjan de Haan 5e dan aikikai
– Pauliene Suyl 5e dan aikikai
– Sonja Winkelmans 5e dan aikikai

Allen gefeliciteerd


Aikido in tv-film

Aanstaande zondag 20 november is Aikido te zien in de tv-film Terreur, Bron van Angst. Waarin Aikido vermeldt zal worden om in deze tijd positief om te gaan met deze angst.
 
De film wordt uitgezonden op NPO-2 om 15:30 uurSamenwerking met de STN

AN is naast een samenwerking op het gebied van delen van opleidingsmodules met de FOG , nu ook een samenwerking aangegaan met de STN, Stichting Taichi Nederland. De STN houdt op zondag 6 november haar jaarlijks  landelijk festival met nu ook een lezing en demo Aikido.

Agenda: flyer

 Examens Aikido instructeur niveau 2

Op zaterdag 26 maart werd in de AN dojo Papendal, het Nationale Examen gehouden voor assistent Aikido instructeur niveau 2  gehouden. Namens het bestuur bezocht Wilko Vriesman het voor AN geslaagde evenement.

Met veel verwachting kijken we uit naar de Nationale NOC-NSF/AN Aikido Dag op Papendal, zondag 26 juni.

Jan Lodewijks overleden

Op 17 januari is Jan Lodewijks op 81 jarige leeftijd overleden. Jan was lid van verdienste van AN en een pionier van het Aikido in Nederland.


Kagami Biraki benoemingen

Met plezier kunnen we bekendmaken dat  vanuit verschillende aikikai secties tijdens de Kagami Biraki 2016 de volgende leden benoemd tot:

4e dan: Rudolf Dekker.
5e dan: Keewan Ghajar, John Scherpenzeel,  Mark Oosterveen,  Jan van den Burg, Lex van Tefelen
6e dan: Marc Jongsten, Siavash Derakhshan, Joost van Straaten.
Voorzitter ontboden op nieuwjaarsreceptie Koning

Nadat tijdens de viering van het 100 jaar bestaan van het NOC*NSF, de Koning het Aikido in ogenschouw nam tijdens de Aikido presentatie van de voorzitter van de technische raad Wilko Vriesman. Heeft Aikido Nederland nu de eer dat de voorzitter Gerrit Barthus Dielissen ontboden is op de nieuwjaarsreceptie van de Koning op 16 Januari 2016.


Stage met vrouwelijke instructeurs

Op zondag 18 oktober werd de jaarlijkse landelijke aikidostage onder leiding van zes vrouwelijke instructeurs gehouden op Papendal.

De ochtend begon met een uitgebreide warming up. Sonja Winkelman van de CABN nam alle tijd om lekker wakker te worden, zowel fysiek als mentaal. Lekker bewegen in de flow, niets forceren, niet botsen. Daarna nam Esther van Diggelen van Yoseikan het over. Dat was geheel andere koek. Haar stijl kenmerkt zich door een onderzoekende houding. Wat als…? We onderzochten hoe we een techniek konden overnemen. En daarna weer overnemen, enzovoort. Zo breidden we een aantal technieken aan elkaar. Voor bijna iedereen nieuw en heel intensief. Het derde uur in de ochtend stond onder leiding van Satomi Ishikawa van de DAF. “Wij praten altijd over lijnen, assen en punten. Dat is het kenmerkende van de Tissier lijn.”

In de middag begon Caroline Bied-Charreton, ook van de DAF, met de training. Haar thema was contact. Hoe kun je, met al die verschillende achtergronden, contact maken met elkaar. Op een aikidomanier wel te verstaan. Zij sprak over het lijntje van buik tot buik en dat je die alleen kunt maken als het lijntje tussen de monden verbroken is. Met andere woorden, we moesten in stilte oefenen om zo sensitiever te worden en meer gefocust. Dat kostte even wat moeite maar uiteindelijk kwam de boodschap bij iedereen aan. Daarna kwam Cathrien de Pater van de AFN. Zij heeft veel gewerkt met de kracht van de heupen. De middag werd afgerond door Jeanette Tanis van de Yuwakai. Zij bracht alle thema’s van de dag samen en sloot af met een kalmerende yuki massage.

Het was goed om te zien dat naast de bonden die de docenten vertegenwoordigden, ook Itokan en de Judobond aanwezig waren op de mat. Het doel van zo’n stage is immers ontmoeten en verbinden. Ik denk dat we dat vandaag zeker hebben bereikt.

vrouwenstage15


Geslaagden lerarenopleiding

De volgende kandidaten zijn zaterdag 30 mei geslaagd voor de lerarenopleiding

– A.Luyer, nivo2
– P.Engelsman, nivo 3
– T.Nord, nivo3
– J.Veerman, nivo 3
– E. Saman, nivo 3
– K Ghajar, nivo 3
– P.Schuilenburg, nivo3
Allen gefeliciteerd!

Impressies van het lustrumfeest

Training op 5 matten door 30 leraren, een diner voor al het bestuurlijk kader, commissies en coördinatoren in het Okura hotel met als eregast de voorzitter van het NOC *NSF Andre Bolhuis en zijn vrouw, en een congres Bedrijfsaikido.Een kwestie van je eigen kwaliteit

Op zaterdag 25 oktober vond in Alphen aan den Rijn de Aikido Nederland stage met vrouwelijke instructeurs plaats. Sandra Hollander schreef een uitgebreid verslag over deze geslaagde dag.
Lees verder


Sportimpuls Weerbaar zonder Pesten

In het kader van Sportimpuls, heeft de Amsterdamse vereniging Sho Shin Aikido Dojo een subsidie toegewezen gekregen. Zij zal in Amsterdam West gedurende 2 jaar in verschillende scholen de interventie WeerbaarzonderPesten uit voeren.


Body Mind Fit met Aikido

De interventie BodyMind Fit voor kwetsbare ouderen heeft in het kader van het erkenningstraject “Effectief Actief” het predicaat “Goed Beschreven” ontvangen van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB).

Fujita sensei overleden

In de morgen van 28 mei 2014 is Fujita Sensei overleden op 77 jarige leeftijd. Fujita Sensei overleed na een 6 jarig ziekte bed. Hij was een belangrijke leraar van de Aikikai Hombu Dojo. Daarnaast is hij jarenlang verbonden geweest aan de CABN als technisch directeur.
Lees verderWeerbaar zonder Pesten in beweging

Aikido Nederland heeft inmiddels de interventie Weerbaar Zonder Pesten voor jeugd stevig op de Menukaart staan van de NISB/NOC-NSF/Sportimpuls. Momenteel wordt er veel werk verricht door Lijnie Reijers van de CABN om hiervoor de handleiding te schrijven.
Lees verder


Training PVB beoordelaars

Op zaterdag 15 maart werd op Papendal een training georganiseerd voor de PVB-beoordelaars van Aikido Nederland in het kader van het gelijkrichten van de beoordelingen.